Home / Discurs d'en Santi Fontseca a la Nit de l'Empresari

Discurs d'en Santi Fontseca a la Nit de l'Empresari

Nit_empresari

9/11/2015

Molt Honorable President de Catalunya, Honorables Consellers i Consellera de la Generalitat, Il·lustríssim 1r. Tinent d’Alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Il·lustríssim Alcalde de l’Ajuntament de Terrassa, Magnífics Rectors, autoritats, representants empresarials de Catalunya y del resto del Estado, amics empresaris del Cercle Cecot de joves empresaris, senyores i senyors,

Bé, bona nit, és un plaer per mi sé aquí i poder-me adreçar a tots vostès i fer-ho sent el primer en una nit tant especial i en representació del teixit jove empresarial.

I que estem de celebració en un dilluns, sembla com si ens haguéssim agafat un cap de setmana llarg, i en una data especial el 9N. Al final el 9N haurà de ser festiu al nostre país.

I és que el món actual canvia i evoluciona cada vegada amb més celeritat. Cada cop és més imprevisible, més complex, heterogeni i difícil d’interpretar.

I heus aquí on hi trobem una gran oportunitat, una espurna enmig de l’univers, amb el nom Empresari i el cognom Emprenedor. Una figura valenta, útil, honesta, capaç i arriscada.

Un empresari que, des de la voluntat i el desig, sap cap on va, i que no perd mai de vista ni l’objectiu ni la motivació.

Tot jove empresari que inicia un nou projecte o es posa al capdavant d’una empresa sap que caldrà ser valent. Segurament voldrà arriscar-se, deixar empremta. Aquest valor -el de la valentia- tan propi de la joventut, és també l’ànima d’un teixit empresarial català que s’ha consolidat com un dels pilars de la nostra societat. Un teixit que ha apostat històricament per la constància i l’esforç, la innovació i la internacionalització encarant els problemes quan han vingut, mirant de fit a fit als grans competidors internacionals.

La valentia i el risc no són per si mateixos una garantia d’èxit, però són el motor que ens impulsen per aconseguir-lo.

Els joves empresaris sabem que ens hem de preparar. Molt, segurament millor que mai, per fer front als nous desafiaments. L’exigència amb nosaltres mateixos, en primer lloc, i amb la resta després, ens farà encarar els reptes amb la màxima voluntat de superar-los.

En aquest context anem de la mà de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació, eines essencials en el desenvolupament social i empresarial. Vivim en un món amb una gran descentralització en la presa de decisions. Allò que se’n diu “glocal”, de global i local. Aprofitem, doncs, les potencialitats de les TIC per afrontar aquests reptes glocals del present i del futur, millorant la competitivitat de les nostres empreses des de la automatització, la transparència i la honestedat.

Les estructures clàssiques, ja siguin de les organitzacions que dirigim, de les relacions laborals, de les relacions comercials, de crèdit, administratives i formatives, responen a models estables del passat que ja no ens donen solucions als nous escenaris. En aquest punt, som els joves els que sempre preveiem aquests canvis de tendència i, també, qui comptem amb l’energia per afrontar aquests canvis que sovint poden ser traumàtics.

I així, el canvi es converteix en oportunitat.

Avui quan tingui el plaer de lliurar el premi a l’empresa guardonada a la Millor Jove Iniciativa Empresarial, que reconeix a una empresa del sector de les arts gràfiques que va néixer farà 9 anys, en temps de bonança econòmica, premiem i celebrem que el seu gran èxit ha estat superar-se, redescobrir-se, reinventar-se, i passar de les arts gràfiques a les aplicacions gràfiques cap a la fabricació d’estructures modulars per estands.

Tant ràpid com va créixer en un context social, econòmic i polític singular, ha estat valent en reconvertir-se i encarar els canvis, tot i el risc de fracàs que sempre hi ha quan innoves. I aquest exemple és un molt bon reflex de moltes de les situacions que es troben les empreses joves.

Venen temps apassionants, on els reptes seran majúsculs. I és aquí, en aquesta nit on el teixit empresarial ens trobem any rere any, on és bo que ens mirem als ulls els uns als altres i ens reconeguem tots plegats com el veritable motor que farà que seguim creixent com el que som: Empresaris que creem, que innovem, que veiem en cada canvi una oportunitat. Empresaris que generem llocs de treball. Empresaris que ajudem a fer una societat més justa, més forta i, en conseqüència, una societat millor.

La societat del futur que tots desitgem, cisellada sobre els sòlids fonaments dels empresaris amb més trajectòria que ens han ensenyat el camí, i liderada pels joves empresaris d’avui.

Uns joves amb un VUCA de V baixa de valents, un VUCA de la U d’útils, i deixeu-me incorporar una lletra que no sona però que és tant o més important, un VUCA amb una H d’honestos, un VUCA amb una C de capaços, i sobretot un VUCA amb l’A d’arriscats. Aquest és el particular VUCA dels joves empresaris.

Moltes gràcies!